Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2013 m. rugsėjo 30 d., pirmadienis

Philip Morris slaptieji dokumentai atskleidžia tikruosius šios pramonės veiklos metodus


Philip Morris International dokumentai, kuriuos jau paviešino tokie žinisklaidos gigantai kaip Le Parisien ar Der Stern rodo tikruosius šio tarptautinio giganto ketinimus ES Tabako kontrolės direktyvos atžvilgiu. Europos politikai ir visuomenė turėtų ypatingai sunerimti, nes JAV kompanija, pasitelkdama didžiules lėšas, daugiau nei 160 lobistų gali pasiekti, kad Europos interesai išsaugoti gyventojų sveikatai nublanktų prieš šios kompanijos drakoniškus tikslus išlaikyti savo rinkas ir vartotojus bet kokia kaina. Philip Morris nusamdyta lobistų armija ne tik analizavo direktyvos stabdymo galimybes, bet ir rinko asmeninius duomenis apie Europos parlamento narius, ieškojo galimybių jais manipuliuoti, o ties kai kurių Lietuvos Europos parlamentarų pavardėmis analizėje puikuojasi epitetai: „skandalinga asmenybė“, „ex prezidentas, pašalintas apkaltos būdu, labai orientuotas į savo įvaizdį“, ir t.t. Tokia „analizė“ atlikta daugeliui parlamentarų ir ties jų pavardėmis puikuojasi įvairių spalvų žymekliai, nurodantys ar parlamentaras jau tenkina Philip Morris poreikius, ar su tuo parlamento nariu reikia „dar dirbti“. Ties kai kuriais parlamento nariais puikuojasi ypatingos žymos, nurodančios, kad šie asmenys yra nuomonės formuotojai ir į juos reikia sutelkti ypatingą dėmesį. Lietuvos atstovai taip pat nesėdėjo sudėję rankų. Tarp 160 kitų šalių atstovų ties Philip Morris Baltic atstovų Aušros Balčiūnienės ir Gintauto Dirgėlos pavardėmis taip pat nurodytos valandos praleistos „apdirbinėjant“ Euro parlamentarus.
Philip Morris pristatymų skaidrėse jų samdomiems lobistams nurodomos strateginės veiklos kryptys ir taktika, kuri labai aiškiai rodo, kad ši bendrovė siekia sužlugdyti visą direktyvą. Priežastis, kodėl susikoncentruota į kai kurias direktyvos priemones, yra ta, kad ši bendrovė nurodo negalinti paveikti visų priemonių. Nurodomos tokios priemonės kaip palankių parlamento narių aktyvavimas, spaudimo Europos komisijai išlaikymas pasinaudojant palankiais žmonėmis ne sveikatos komitete. Taip pat aptariama Philip Morris strategija kaip jų tikslų siekimui pasitelkti trečiuosius asmenis: asociacijas, vartotojus ir pan. Taip pat nurodoma naudoti „politinį užnugarį“ siekiant sulaužyti Europos komisijos nuostatas bei keičiant jos nuomonę ir įvardinami asmenys, kuriuos lobistai turėtų pasiekti pirmiausia.
Taktikos rekomendacijose siūloma naudoti „nepakankamo mokslinio pagrindimo“, „ekonominio poveikio“, „nepakankamos teisinės bazės“ ir „nelegalios prekybos“ argumentus. Būtent šie argumentai dažniausiai buvo naudojami ir Lietuvoje. Tačiau įdomiausia, kad tie patys argumentai apie nelegalią prekybą siūlomi naudoti ir tos problemos beveik neturinčiose šalyse, nors Lietuvoje ši problema buvo pateikiama kaip išskirtinai mūsų regiono šalių specifika.

Prancūzijos spaudoje visi šie faktai ir bandymai paveikti jų atstovus Europos parlamente jau minimi kaip itin skandalingi (http://www.leparisien.fr/societe/les-fichiers-secrets-du-lobby-du-tabac-21-09-2013-3156603.php). O pasisakantys Europos parlamento nariai neslėpė savo pasipiktinimo tokiais tabako gamintojų veiksmais (http://www.leparisien.fr/politique/lobby-du-tabac-choc-et-suspicion-chez-les-eurodeputes-23-09-2013-3162679.php). Neabejotina, kad panašiai elgėsi kitų tabako gamybos bendrovių atstovai. Ir jei taip, tai kyla klausimas, kas ir kokiais būdais valdo Europos sąjungą. 

1 komentaras:

V. K. rašė...

Prisimenu kai parašiau 15min (goo.gl/HFyeJx) komentarą apie Philip Morris vykdoma lobizmą ir užsakyta apklausą, tai redaktoriai pakeitė straipsnio pavadinimą ir papilde jį vertimų iš The Guardian. Tiesa pasakius nesitikėjau kad redakcija sureaguos į komentarus.

Mano manymų būtent Philip Morris iniciatyva Lietuvoje pastoviai eskaluojama cigarečių kontrabandos tema. Nenustebsiu jei jie tiesiogiai įtakoja teisėsauga, moka pareigūnams "premijas", inicijuoja tyrimus bei renka informaciją apie kontrabandą bei klastotes savo iniciatyva.

Gaila kad Lietuvoje PMI lobizmo tema niekam nėra įdomi. Dėkoju kad Jus nepalikote šios tamsios istorijos be dėmesio.

Pagarbiai, Vladas